kroon- en brugwerk

Een kroon en een brug is een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Wanneer u een kroon of brug nodig heeft zal een vaker terug moeten komen om het proces te voltooien. Wanneer een kroon wordt geplaatst moeten uw tanden of kiezen geslepen worden, de kroon past vervolgens precies over deze geslepen tand of kies, en wordt vastgelijmd. Een brug zijn eigenlijk meerdere kronen naast elkaar. Deze wordt geplaatst over twee geslepen tanden of kiezen aan de uiteinden.

Waarom is een kroon of brug nodig?

Een kroon of brug wordt geplaatst wanneer tanden hun functie niet meer kunnen uitvoeren door beschadiging. Het plaatsen van een kroon of brug verloopt in stappen en is meestal binnen 3 afspraken afgehandeld.

De stappen

  • Eerst wordt uw tand of tanden afgeslepen, zo kan er genoeg ruimte ontstaan voor de kroon of brug. Dit doen wij op een pijnloze manier. Na het slijpen krijgt u een tijdelijke kroon mee waarmee u normaal kunt eten.
  • Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de gehele kaak of alleen het gedeelte waar de kroon of brug geplaatst moet worden, ook dit doet totaal geen pijn.
  • Een beetregistratie wordt gedaan om te bepalen hoe uw tanden en kiezen op elkaar staan.
  • Wanneer het om een voortand gaat wordt er ook nog een kleurbepaling gedaan zodat de kroon of brug matched met de kleur van uw huidige tanden.
  • De kroon of brug wordt vastgezet met een speciaal cement.

In sommige gevallen bieden uw tanden en kiezen te weinig houvast voor de kroon of brug. In dat geval wordt er eerst een opbouw gemaakt. Deze wordt met een pin aan uw wortelkanaal gelijmd.

Vervolgens geven wij advies over hoe u de kroon of brug moet behandelen. Denk aan poetstechnieken en waar u op moet letten tijdens het eten.

Copyright 2022 Angsttandarts Rotterdam.