10 Tips voor u en uw kind met tandartsangst

  1. Tandartsangst of spanning voor een bezoek is normaal en heel functioneel dus wordt niet boos als uw kind bang is.
  2. Geef uw kind ruim van tevoren uitleg en informatie, afgestemd op de leeftijd van het kind, over een toekomstige tandartsafspraak en behandeling. Vaak kan er met de tandarts besproken worden wat wel en niet uit te leggen. Teveel uitleg of het kiezen van de verkeerde woorden kan juist angst bevorderen.
  3. Geef kinderen een gevoel van controle door bijvoorbeeld een stopteken met hen af te spreken.
  4. Onderzoek welke rol uzelf speelt bij de angst, want het is belangrijk dat u rustig overkomt.
  5. Ga wel met uw kind naar de tandarts, ook al is uw kind bang. Dit om vervelende en pijnlijke klachten te voorkomen. Daarnaast werkt het heel goed om uw kind zoveel mogelijk positieve ervaringen op te laten doen met tandartscontroles waarbij er niets hoeft te gebeuren.
  6. Wees eerlijk over mogelijke pijn, maar geef aan dat pijnbeleving voor iedereen anders is.
  7. Kinderen hebben een ander tijdsbesef, dus gebruik concrete vergelijkingen voor tijd.
  8. Neem kleine stapjes bij het aanpakken van de angst.
  9. Beloon positief gedrag en negeer negatief gedrag.
  10. Stop op tijd als uw kind echt bang is en vooralsnog niet over zijn tandartsangst heen lijkt te kunnen komen en schakel professionele hulp in.

Wist u dit?

Ruim 25% van de mensen in Nederland heeft last van tandartsangst. Dit bestaat uit kleine angsten tot enorme angsten en zelfs trauma’s die zijn ontstaan in het verleden. Dit zorgt ervoor dat veel mensen rondlopen met een slecht en verouderd gebit omdat er geen periodieke controle gedaan wordt en omdat mensen klachten negeren. Uw gebit is erg belangrijk omdat u deze uw hele leven nodig heeft voor het verwerken van eten. Ook wilt u natuurlijk zonder pijn rondlopen en een glimlach kunnen laten zien. Bovendien kan een slecht gebit andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hart en vaatziektes. Wij helpen u met het overwinnen van uw tandartsangst en zorgen dat u nog lang van uw gebit kan genieten.

Copyright 2022 Angsttandarts Rotterdam.